vrijdag 30 januari 2015

Capture All - Transmediale 2015

Laten we ALLES vastleggen! Hier komt de titel op neer van de hoofdtentoonstelling van Transmediale 2015, een festival over kunst, media en technologie, dat plaatsvindt in het al even interessante Haus der Kulturen der Welt. En eigenlijk is het niet zozeer een oproep. Want wat wordt er ondertussen nog niet (met of zonder medeweten) vastgelegd?
Timo Arnall, Internet Machine, 2014

De tentoonstelling vindt plaats in een donkere, labyrint-achtige ruimte. Tussen metalen hekken staan installaties, video's en foto's met als gemene deler de manier waarop (het gebruik van) data ons leven beïnvloedt. Bijvoorbeeld het werk Body Scan (2014) van Erica Scourti. Een stem vertelt een intuïtief-aandoende stroom aan woordassociaties, begeleid door afbeeldingen die Google genereert als je deze woorden zou intypen als zoekterm. Scourti scant op deze manier haar hele lichaam en vergelijkt ze met de afbeeldingen die tevoorschijn komen op het web. De zoekterm "roze lippen"levert volle lippen op die voldoen aan het heersende westerse schoonheidsideaal. Het zijn beelden die in het verleden de meeste "clicks" hebben gegenereerd. Maar er kunnen ook gekke beelden tussen zitten die weer een hele nieuwe associatiestroom opleveren.
Erica Scourti, Body Scan, 2014Jennifer Lyn Morone doet iets soortgelijks, met als verschil dat zij niet associatief maar doelbewust en systematisch te werk gaat. Alle informatie die zijzelf genereert verzameld ze, denk aan hartslag, bloeddruk, maar ook aan humeur of locatie. Vervolgens toetst zij de marktwaarde van deze gegevens. Maar dan wel in eigen beheer. Niemand mag iets doen met haar gegevens, tenzij men in het bezit is van aandelen van de door haarzelf opgerichte Jennifer Lyn Morone™ Inc. Het werk verwijst onder andere naar de manier waarop bedrijven als Facebook zich gratis en voor niks privé informatie toe-eigenen voor winstdoeleinden.

Jennifer Lyn Morone™ Inc


Timo Arnall toont het netwerk achter het netwerk, of zoals hij het zelf zegt in de catalogus: "de infrastructuur van het internet". Het zijn poëtische beelden van een van de grootste datacentra ter wereld, Telefonica in Spanje. Hij projecteert ze op een gigantisch drieluik. Dit soort centra zijn beter beveiligd dan welk vliegveld of overheidsgebouw dan ook, wat interessante gedachtes oproept over de hiërarchie van belangrijkheid tussen data en mens.

Timo Arnall, Internet Machine, 2014

Het meest interessante werk is net als data ontastbaar. FTFY ( Fix That For You) van Jonas Lund, bestaat uit een audiotour die op gezette plaatsen in de tentoonstelling een kunstwerk aan je omschrijft. Op de vloer staan omlijnde vakken van verschillende afmetingen met een nummer erin dat je kunt intoetsen op je audiotour. In principe maakt het niet uit waar je staat, want het kunstwerk moet zich in je hoofd vormen. Alleen door intensief te luisteren krijg je een idee hoe het eruit zou kunnen zien. Luisteren blijkt een hele andere bezigheid dan zien. In de tijd dat je hersenen aan het verwerken zijn hoe groot 223,7 cm bij 178,2 cm bij 86,5 cm ongeveer is, praat de vertelstem door en mis je informatie over materiaal, kleur en uitleg.

Overzicht Capture All! met het audiotoer afgiftestation in het midden

De stroom aan informatie lijkt ondoordringbaar en irritatie begint zich op te dringen, tot na een aantal onzichtbare omschrijvingen er zinnetjes beginnen op te duiken. Herhalingen zoals "The constant datafication of life" of "our abstract media reality". Als een verborgen boodschap die in het werk zit. De werking van reclame, herhaling van de boodschap, langzame onbewuste indoctrinatie wordt merkbaar.

Data. In de vorm van beelden brengen die van Google je een machinale generalisering van de mens. Je kunt data te koop aan bieden als het al niet gratis van je afgenomen is. Het is de mens voorbij gestreefd in belangrijkheid qua beveiliging en haar manipulerende krachten dringen je hersenen binnen. Geven we ons over of gaan we de strijd aan? Capture All staat ineens niet slechts voor alles vastleggen en krijgt een nieuwe betekenis. VEROVER ALLES!

---
De Transmediale 2015 werd gehouden in:
Haus der Kulturen der Welt, John-Foster-Dulles-Allee 10, 10557 Berlin
Van: 28 januari t/m 2 februari

Geen opmerkingen: